GREEK GR
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300
Βαρκελώνη VS Μαδρίτη
Trips 26/04/2016

Βαρκελώνη VS Μαδρίτη

Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Δύο όμορφες πόλεις της Ισπανίας για χειμώνα και καλοκαίρι για μικρά αλλά και μεγάλα budget. Ποια σου ταιριάζει περισσότερο;


Η Ισπανία είναι ένας  από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στον κόσμο. Οι περισσότεροι ξέρουμε  πολλά πράγματα γι αυτήν αλλά πόσοι από εμάς, πραγματικά γνωρίζουμε για την “κόντρα” μεταξύ της Βαρκελώνης και Μαδρίτης; Κι αν νομίζεις ότι ξέρεις από κόντρες επειδή έχεις ζήσει την αιώνια μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε πληροφορούμε πως δεν ξέρεις τίποτα. 

Εμείς επισκεφθήκαμε και τις δύο και ζήσαμε “τη μάχη” από μέσα, προσπαθώντας να καταλήξουμε σε μία νικήτρια. Πράγμα δύσκολο τελικά και θα καταλάβεις τους λόγους παρακάτω.

Βαρκελώνη ή Μαδρίτη; Μέσι ή Ρονάλντο; Ισπανικό φαγητό ή Καταλανική κουζίνα; Μοντέρνο ή Παραδοσιακό; Αυτά και άλλα αναπάντητα ερωτήματα ταλανίζουν άντρες και γυναίκες, ντόπιους αλλά και τουρίστες και κάπως έτσι, η κόντρα καλά κρατεί καθώς καμία δεν τα παρατάει και οι δύο πόλεις, κάνουν ό,τι μπορούν, σε μία μάχη στήθος με στήθος. Το νήμα του τερματισμού φαίνεται απομακρύνεται συνεχώς ενώ το αποτέλεσμα παραμένει ισόπαλο.

Βρήκες φθηνά αεροπορικά εισιτήρια ή ακόμα καλύτερα, κάποιο πακέτο - οργανωμένη εκδρομή για Ισπανία; Ποια θα ήταν τα κριτήρια για να επιλέξεις ανάμεσα στις τόσο διαφορετικές πόλεις όπως Βαρκελώνη και Μαδρίτη;

Θα προτιμήσεις την παραλιακή Βαρκελώνη ακόμα και αν μάθαινες ότι η Μαδρίτη είναι οικονομικότερη; Όλα δείχνουν πως η παρακάτω αναμέτρηση, θα είναι δύσκολη.

Ο καιρός σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη – κλίμα που “μυρίζει Μεσόγειο”.

Το πρώτο κριτήριο θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύ αναγνωριστικό, αφού θα περιοριστούμε σε βασικά χαρακτηριστικά των δυο πόλεων. Μέσα σ ’αυτά, γεωγραφική τοποθεσία και κλίμα.

Η μεν Βαρκελώνη βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία και είναι κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία. Είναι μια μεγάλη πόλη με παραλίες που όμως περιβάλλεται από βουνά. Αποτέλεσμα αυτού;

Ένα υποτροπικό μεσογειακό κλίμα, με υγρά καλοκαίρια και βροχερές περιόδους.

Από την άλλη μεριά, του χάρτη, η Πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, είναι αρκετά μεσόγεια, καθώς βρίσκεται στην κορυφή ενός οροπεδίου καθιστώντας την “υψηλότερη πρωτεύουσα στην Ευρώπη”, με ζεστά μεν καλοκαίρια αλλά και αρκετά ψυχρούς χειμώνες.

Το κέντρο της γραφικής Μαδρίτης είναι πολύ μικρότερο από την παραλιακή Βαρκελώνη, όμως μπορείς να οργανώσεις εκδρομές σε άλλες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Σαλαμάνκα, Segovia και Toledo, χρησιμοποιώντας τη Μαδρίτη ως βάση.

Ας πούμε ότι στον πρώτο γύρο έχουμε ισοπαλία μιας που το “βουνό ή θάλασσα” και το "υγρό ή πιο ξηρό κλίμα" είναι θέμα υποκειμενικό.

“Μαδριτάκηδες και Βαρκελωνάκηδες!!!” ... Bαρκελωνάκηδες και Μαδριτάκηδες!!!”

Στο 2ο γύρο της αναμέτρησης, βρίσκουμε το ελληνικό ταξιδιωτικό κοινό, να μας χαμογελάει και να μας κλείνει το μάτι όταν αναφερόμαστε στους Ισπανούς γενικά. Καθόλου παράξενο αν αναλογιστούμε, το στερεότυπο για κάποιους και γεγονός για άλλους, ότι οι Μεσογειακοί λαοί (π.χ. Έλληνες) είναι λαοί της διασκέδασης, είναι ευχάριστοι και “έξω καρδιά”.

Έννοιες όπως: ώρα, οργάνωση και τήρηση αυστηρού προγράμματος, θα λέγαμε πως δεν είναι και τόσο στο στιλ τους. Συχνά θα δειπνήσουν μετά τις 22.00 το βράδυ, θα βγουν μετά τις 12:00 και φυσικά, το τέλος της “της εξόδου” θα σημάνει με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα περίμενες πως κάποιος που ζει σε τέτοιους ρυθμούς, θα είναι ευχάριστος, χαλαρός, ανοιχτός κλπ. Στη Βαρκελώνη κράτα μικρό καλάθι (που λέει και ο λαός μας). Ταξιδιώτες που έχουν επισκεφτεί το μέρος, λένε πως οι άνθρωποι πολλές φορές γίνονται αγενείς, είναι λιγότερο φιλικοί, λιγότερο εγκάρδιοι με μια μόνιμη έκφραση μουρτζουφλιάς, λες και κάτι τους φταίει. Ίσως γνωρίζεις κι εσύ το συναίσθημα αν έχεις πάει μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι το σύνδρομο που αποκτούν οι άνθρωποι των μεγαλουπόλεων. Κίνηση, καυσαέριο, ηχορύπανση, γρήγοροι ρυθμοί... πολύ θέλει ο άνθρωπος;

Για τους λόγους που είπαμε ίσως περάσεις καλύτερα, αν δεν έχεις την προσδοκία να κάνεις φίλους στο ταξίδι σου, ενώ αντίθετα στη Μαδρίτη, θες δε θες … μια γνωριμία (τη μέρα) θα την κάνεις! Μπορεί η Μαδρίτη να στερείται θάλασσας αλλά θα νιώσεις μεγάλα κύματα φιλικότητας και προθυμίας από τους ανθρώπους της, οποιουδήποτε φύλλου και κάθε ηλικίας. Βουνίσιος, καθαρός αέρας, άνεση. Τύπου προάστια.

Είσαι λοιπόν από αυτούς που θέλουν να "το ζήσουν" μόνοι τους χωρίς πολλά - πολλά; Welcome to Barcelona! Μήπως προτιμάς να λες, πως πλέον έχεις φίλους Ισπανούς τους οποίους κάλεσες στην Ελλάδα; Madrid for ever!
Φυσικά πάντα υπάρχουν κι εξαιρέσεις, μην είμαστε απόλυτοι. Ο γενικός κανόνας όμως είναι ο παραπάνω.

|Κάνε προσπάθεια να πεις έστω λίγες λέξεις στα ισπανικά και θα το εκτιμήσουν (ακόμα κι αν γελάσουν με την προφορά σου) και θα σου δείξουν σεβασμό κι εκτίμηση – μην ανησυχείς, για να μη σε ζορίσουν, το πιθανότερο είναι, να σου απαντήσουν στα αγγλικά )|


Βαρκελώνη και Μαδρίτη "by night" και διασκέδαση γενικότερα...

Η Βαρκελώνη είναι μια από τις Ευρωπαϊκές πόλεις γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή. Θα βρεις τα πάντα για να διασκεδάσεις (μπαράκια, κλαμπάκια, μουσικές σκηνές, κλπ) αλλά το μεγαλύτερο ατού της είναι οι παραλίες της (και τα beach bars φυσικά). Η ατμόσφαιρα στη Βαρκελώνη είναι πιο κοσμοπολίτικη, και πιο ευρωπαϊκή, πιο φασαριόζα αλλά... είναι και πιο ακριβή!

Η Μαδρίτη, στη διασκέδαση είναι πιο εκλεπτυσμένη και πιο παραδοσιακή, κάποιοι θα επικαλεστούν ότι προσφέρει πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως μουσικές παραστάσεις, θέατρο κλπ αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας... τώρα, μιλάμε για night life.

Η συνολική ατμόσφαιρα στη Μαδρίτη είναι αδιαμφισβήτητα πιο παραδοσιακή. Ότι τύπος κι αν είσαι, ότι και να προτιμάς στη νυχτερινή ζωή και οι δύο πόλεις έχουν μια ενεργή, έντονη νυχτερινή ζωή που θα σε κρατήσει σε εγρήγορση.

Επόμενος προορισμός… και Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Γιατί όχι;

Η αλήθεια είναι πως κάθε πόλη του κόσμου έχει κάτι να σου προσφέρει. Αν αποφασίσεις να πας Ισπανία κι εφόσον το επιτρέπουν οι μέρες διαμονής σου, κάνε το Μαδρίτη – Βαρκελώνη και δεν θα χάσεις. Με αεροπλάνο η διάρκεια είναι 1 ώρα και 10 λεπτά και με τραίνο 2 ώρες και 30 λεπτά.

Μην διστάσεις να γνωρίσεις μια ξένη χώρα όσο περισσότερο μπορείς! Κάθε ταξίδι είναι μια μοναδική εμπειρία που θα θυμάσαι για πάντα.

Καλά να περάσεις!