GREEK GR
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300

1 Επιβάτης

- +
Ενήλικας
- +
από 2 ετών έως 11
- +
έως 2 ετών
Κλείσιμο
Alexandroupolis
Αλεξανδρούπολη, μια πόλη που σου φέρνει στη μνήμη το μακρινό χθες και την ομορφιά του σήμερα.Μια πόλη 'κλειδί' της Ελλάδας, είτε φεύγεις είτε έρχεσαι απο ανατολή και δύση. Αλεξανδρούπολη, μια 'ανοιχτή αγκαλιά' Στραμμένη στο πέλαγος. Πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού, πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού. Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και έτσι η επικοινωνία της με τον κόσμο και την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο.

Πρωτεύουσα νομού με όλες τις υπηρεσίες στη διάθεση των επισκεπτών της αλλά και το φιλόξενο πνεύμα των 60000 κατοίκων της. Τα θαλάσσια σπορ, οι άνετες ταβέρνες, τα καφενεία και τα μπαρ κατά μήκος του μώλου του λιμανιού, τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι πολυάριθμες δυνατότητες διασκέδασης εγγυώνται στους επισκέπτες της πόλης μια ευχάριστη ατμόσφαιρα διακοπών και μια άνετη παραμονή.


Το travelplan.gr σας πάει μια βόλτα στην πόλη - σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών και της ομορφιάς!

Αλεξανδρούπολη… το γραφικό ψαροχώρι που εξελίχθηκε σε σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ιστορίας και σήμερα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις για να επισκεφτείτε με την πρώτη φθινοπωρινή ευκαιρεία.

Ανέκαθεν λοιπόν η Αλεξανδρούπολη δεν ήταν η πόλη που «καθόταν» ήσυχη στο πέρασμα της ιστορίας. Ξεκίνησε ως ένα μικρό ψαροχώρι που κτίστηκε τον 19ο αιώνα από ψαράδες από την Μαρώνεια και τη Μάκρη. Όχι, τότε δεν είχε ακόμα το σημερινό της όνομα, αλλά οι ντόπιοι το ονόμαζαν Δεδέ – Αγατς. Ο μύθος λέει πως το όνομα αυτό προήλθε από μια βελανιδιά, κάτω από την σκιά της οποίας θάφτηκε ένας γνωστός δερβίσης της περιοχής.

Σιγά σιγά και καθώς τα χρόνια περνούν το γραφικό ψαροχώρι εξελίσσεται σε εμπορικό κέντρο της περιοχής. Από το κέντρο της περνούσε ο σιδηρόδρομος και από το λιμάνι της περνούσαν σχεδόν όλα τα εμπορικά πλοία που έβγαιναν και έμπαιναν στο Αιγαίο. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους του Ρώσους και μετά τον Ρωσσοτουρκικό πόλεμο του 1878 έγιναν οι επόμενοι κυρίαρχοι της πόλης. Στους τελευταίους οφείλεται η ακόμα και σήμερα εντυπωσιακή ρυμοτομία της πόλης καθώς επίσης και το σήμα κατατεθέν της Αλεξανδρούπολης, ο μεγαλειώδης φάρος. Δεν χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια και έτσι μόλις το 1885 η πόλη έγινε μέρος της Βουλγαρίας εξασφαλίζοντας στους Βουλγάρους το περιζήτητο λιμάνι στο Αιγαίο, ενώ λίγο αργότερα στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης περνάει το περιβόητο Όριαν Εξπρές που ενώνει τη Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη.

Και φτάνουμε στο χρονικό εκείνο σημείο όπου η πόλη αποκτάει το σημερινό της όνομα… 14 Μαΐου 1920 όταν ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την πόλη υπό την καθοδήγηση του Βασιλιά Αλέξανδρου και προς τιμή του η πόλη ονομάζεται Αλεξανδρούπολη.

Αν απορείτε γιατί όλο το μάθημα ιστορίας η απάντηση είναι απλή… Γιατί ακόμα και σήμερα όλη αυτή η ιστορία κάνει αισθητή την παρουσία της στην πόλη και είναι αυτή που έχει διαμορφώσει τον μοναδικό χαρακτήρα της πρωτεύουσας. Νομίζεις πως η ιστορία αυτή «ζει» ακόμα στα στους μεγάλους κάθετους δρόμους που χάραξαν οι Ρώσοι αρχιτέκτονες και καταλήγουν στην παραλία, ανάμεσα στα όμορφα νεοκλασσικά που έχτισαν οι Βούλγαροι.

Ακόμα και το γραφικό ψαροχώρι μοιάζει να ζωντανεύει όταν ζήσετε την μοναδική εμπειρία της δημοπρασίας των ψαριών στην τοπική ιχθυαγορά όπου καταφθάνουν τα αλιευτικά με την ψαριά της ημέρας ή της νύχτας καλύτερα. Και έπειτα ακολουθήσετε την καθιερωμένη παραλιακή βόλτα. Αν την επισκεφθείτε καλοκαίρι θα απολαύσετε τον κλειστό για τα αυτοκίνητα κεντρικό δρόμο αλλά και καθώς ο χειμώνας πλησιάζει τα σκούρα χρώματα του Αιγαίου δημιουργούν μια μοναδική εικόνα για να καταλήξετε στον Φάρο. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας Ζώνης, της Μαρώνειας, ό,τι έχει απομείνει από την Αρχαία Ισμάρα, τον ναό της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας και φυσικά να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Το τελευταίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1899 και δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει τον λαϊκό πολιτισμό και τα έθιμα της Θράκης καλύπτοντας πτυχές της ζωής, όπως την ενδυμασία, τα έθιμα, την διατροφή κ.λπ.

Μια γνωριμία με την Αλεξανδρούπολη δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη αν από αυτή απουσιάζει μια εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου. Ο Έβρος δεν είναι ένας συνηθισμένος ποταμός. Είναι ένα φυσικό σύνορο με τα νερά του να έχουν διαδραματίσει ίσως τον κορυφαίο λόγο στην ανάπτυξη της περιοχής και το Δέλτα του να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Το Δέλτα του Έβρου φανερώνει μια από τις πλουσιότερες ορνιθοπανίδες που μπορεί να συναντήσει κανείς… για την ακρίβεια μπορεί να φωτογραφήσετε 316 είδη πτηνών από τα 420 είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα ενώ την λίστα ολοκληρώνουν 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών!


Φάρος: το σύμβολο της πόλης

Ο Φάρος είναι εικόνα – σύμβολο της Αλεξανδρούπολης, στη μέση του παραλιακού μετώπου. Χτίστηκε το 1880 μαζί με το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, στις απαρχές της δημιουργίας της σημερινής πόλης, που ως τότε ήταν ένα ταπεινό χωριό. Έχει 27μ. ύψος, 6 ορόφους και από το 1973 λειτουργεί με ηλεκτρισμό. Μπορείτε να επισκεφθείτε και μερικά ακόμα αξιοθέατα όπως η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία, η Πλατεία Μητρόπολης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΎΠΟΛΗ

sunny

Σήμερα

Αίθριος

7°c

windy

BF 3

 • Τετάρτη

  sunny

  20°C

  Bορειοανατολικός ασθενής - 3 BF BF 3
 • Πέμπτη

  sunny

  21°C

  Bορειοανατολικός ασθενής - 3 BF BF 3
 • Παρασκευή

  sunny

  15°C

  Bορειοανατολικός σχεδόν μέτριος - 4 BF BF 4
 • Σάββατο

  sunny

  15°C

  Bορειοανατολικός ασθενής - 3 BF BF 3
 • Κυριακή

  sunny

  17°C

  Bορειοανατολικός πολύ ασθενής - 2 BF BF 2
deltiokairou