GREEK GR
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300

1 Επιβάτης

- +
Ενήλικας
- +
από 2 ετών έως 11
- +
έως 2 ετών
Κλείσιμο
Mytilene
Μια πόλη, που με το όνομα της αποκαλείται ένα ολόκληρο νησί!  Αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το νότιο λιμάνι του νησιού της Λέσβου, φιλοξενώντας μοναδικά αξιοθέατα, η Μυτιλήνη αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο με διάσπαρτες ιαματικές πηγές και αμέτρητες ακρογιαλιές.

Η Λέσβος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας (μετά την Κρήτη και την Εύβοια), χαρακτηρίζεται ως «νησί της αρμονίας και της ομορφιάς», καθώς προσφέρεται για ξεκούραστες διακοπές αλλά και ήρεμες περιηγήσεις, ενώ είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο.  Εμείς στο travelplan.gr σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Στην πόλη της Μυτιλήνης οι εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα και της Μητροπόλεως παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενώ την πόλη στολίζουν ακόμη το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το μπρονζέ άγαλμα της Ελευθερίας - αντίγραφο του διάσημου αγάλματος της Νέας Υόρκης - και αρκετά  ενδιαφέροντα μουσεία όπως το πασίγνωστο Μουσείο Θεόφιλου με πίνακες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου.

Την παράσταση ωστόσο κλέβει η παγκόσμια σχεδόν μοναδικότητα του νησιού, το περίφημο απολιθωμένο δάσος της.  Το απολιθωμένο Δάσος εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, ο οποίος περιηγείται ανάμεσα στα απολιθωμένα δένδρα με τις ρίζες τους… Υπάρχει επίσης ένα υποθαλάσσιο τμήμα του στο Σίγρι.

Αξίζει να αναφέρει κανείς τέλος, ότι το νησί της Λέσβου έχει να επιδείξει, εκτός από υπέροχα φυσικά τοπία, σπουδαίες προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου.  Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε εδώ σ’ αυτό το «καταστολισμένο με λουλούδια καράβι, που πλέει ανέμελα στο πέλαγος...»  όπως τη χαρακτήρισε.

Ένα είναι βέβαιο: η Λέσβος, το κομμάτι αυτό γης, που αποκόπηκε από τη Μικρά Ασία για να απομακρυνθεί μέσα στα καθάρια κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, με τα χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων και τα απέραντα πευκοδάση, να τη βάφουν ασημοπράσινη, θα σας αιχμαλωτίσει για πάντα!


Tο travelplan.gr σας συστήνει τη Λέσβο μέσα από μια «Πράσινη Πολιτιστική Διαδρομή»!

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού υπό τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Λέσβο μετά τη μεγάλη τους επιτυχία.

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την πράσινη διαδρομή της Λέσβου και ας γνωρίσουμε το νησί της Μυτιλήνης μέσα από ένα άλλο πρίσμα.

Συγκεκριμένα ας «περπατήσουμε» «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου», μιας από τις διαδρομές του 2013, μια κοινή διαδρομή στα τοπία και μνημεία της Λέσβου, από τη Μυτιλήνη μέχρι το Σίγρι και την Ερεσό, ανακαλύπτοντας τόπους συνδεδεμένους με τη γέννηση των φυσικών επιστημών.

Ξεκινώντας από την  Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης γίνεται η γνωριμία με το λιμάνι της Μυτιλήνης των κλασσικών χρόνων και την Ελληνιστική στοά.  Ακολουθεί επίσκεψη στο Ιερό των Μέσων, ένα ναό μοναδικής σημασίας για τον ελληνικό χώρο, καθώς υπήρξε έδρα του Κοινού των Λεσβίων και της περιοχής της αρχαίας Πύρρας, όπου περπάτησε ο Αριστοτέλης και θεμελίωσε με τις παρατηρήσεις του την επιστήμη της Βιολογίας.

Σειρά έχουν οι ηφαιστειακοί σχηματισμοί της Λέσβου και ο κρατήρας της Βατούσας, που λειτούργησε πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια και στην έντονη δραστηριότητά του οφείλεται εν μέρει η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Περπατώντας πάνω στον ηφαιστειακό δόμο (κυκλικός λόφος ηφαιστειακής προέλευσης με απότομες πλαγιές) ακολουθεί επίσκεψη στη Μονή Υψηλού, χτισμένη πάνω στην κορυφή του δόμου, και τις στηλοειδείς λάβες της.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκευοφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια.

Επόμενο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου  μπορεί να μάθει κανείς για τον τρόπο δημιουργίας και τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τις δραστηριότητες που υλοποιεί το Μουσείο.  Περιήγηση στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα, για τα οποία υπάρχουν αναφορές του Θεόφραστου στο έργο του «περί λίθων».

Τέλος της διαδρομής η περιοχή της Ερεσού, γενέθλιος τόπος του Θεόφραστου όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί την αρχαιολογική συλλογή Ερεσού, την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ανδρέα και τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς γεωτόπους, τεκμήρια της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας του παρελθόντος.

Πρότασή μας, στην επόμενη επίσκεψή σας στο νησί, χαράξτε και ακολουθήστε τη δική σας πράσινη πολιτιστική διαδρομή και γνωρίστε και εσείς τη Λέσβο μέσα από την ιστορία της και τον τρόπο που τη διαμόρφωσε η φύση, πριν χαθείτε στις όμορφες παραλίες της με τα κρυστάλλινα νερά τους…

ΜΥΤΙΛΉΝΗ

sunny

Σήμερα

Αίθριος

10°c

windy

BF 4

 • Τετάρτη

  sunny

  20°C

  Bορειοανατολικός ασθενής - 3 BF BF 3
 • Πέμπτη

  sunny

  20°C

  Bορειοανατολικός ασθενής - 3 BF BF 3
 • Παρασκευή

  sunny

  18°C

  Bορειοανατολικός μέτριος - 5 BF BF 5
 • Σάββατο

  sunny

  16°C

  Bορειοανατολικός σχεδόν μέτριος - 4 BF BF 4
 • Κυριακή

  sunny

  18°C

  Bορειοανατολικός ασθενής - 3 BF BF 3
deltiokairou