GREEK GR
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300
Δε-Πα: 9:00-17:00
Σαβ: 10:00-15:00
 210 33 33 300

1 Επιβάτης

- +
Ενήλικας
- +
από 2 ετών έως 11
- +
έως 2 ετών
Κλείσιμο
Thessaloniki
Η πόλη της Θεσσαλονίκης μοιάζει σα  να ‘ναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το Λευκό Πύργο – το σήμα κατατεθέν της, καθώς μπροστά ο πλατύς θαλάσσιος ορίζοντάς της «κλείνεται» από τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου.

Το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης συνυπάρχει αρμονικά με τα πολυποίκιλα ιστορικά της στοιχεία, από αρχαιολογικούς χώρους μέχρι επιβλητικά βυζαντινά μνημεία.  Διατηρώντας πάντα ταυτόχρονα ένα ζεστό, ζωντανό, ανθρώπινο πρόσωπο όλες τις ώρες της ημέρας.

Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε το μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή της πόλης από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη πανοραμική της θέα.  Η περιοχή ακριβώς κάτω από το κάστρο είναι το παλαιότερο τμήμα της πόλης και αξίζει πραγματικά  να περιπλανηθείτε σε αυτή!

Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης φιλοξένει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αντικείμενα από διαφορετικές χρονικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.  Επιπλέον στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκει κανείς πλήθος μουσείων μεταξύ των οποίων το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα, το Εθνολογικό Μουσείο Πινακοθήκη Καλών Τεχνών, το Τεχνικό Μουσείο και φυσικά το χώρο της περίφημης ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης).  Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Εκθεσιακό Χώρο όπου βρίσκεται ο Πύργος της Τηλεόρασης.

Στην πόλη υπάρχουν ακόμη πολλές ανασκαφές και ευρήματα από την αρχαία και βυζαντινή εποχή και πολλές παλιές εκκλησίες.  Ξεχωρίζει φυσικά ο Άγ. Δημήτριος, η κύρια εκκλησία της Θεσσαλονίκης και πολιούχος της πόλης.   

Ο ονομαστός Λευκός Πύργος είναι ένα κατάλοιπο από την τουρκική κατοχή, όπου χρησιμοποιούταν σα φυλακή.  Δε θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας τέλος τα ρωμαϊκά λουτρά, η ρωμαϊκή πλατεία καθώς και η γνωστή Καμάρα, η Αψίδα του Γαλέριου που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.

Υπάρχουν βέβαια  πολύ περισσότερα για να δει κανείς σε αυτή την εκπληκτική πόλη ακόμη, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι θα χρειαστεί σίγουρα κάμποσες μέρες, για να καλύψει τα πάντα!


Travel Tips για την πόλη του Βαρδάρη από το travelplan.gr


Κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου γίνεται στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός της εθνικής επετείου με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

 
Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη «Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς».  Όπως είναι ευρέως γνωστό, ένας από τους πρωταρχικούς και θεμελιώδεις στόχους της UNESCO είναι η προστασία πολιτιστικών μνημείων και χώρων από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.  Η χώρα μας έχει έναν απίστευτο πλούτο μνημείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.


Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης

(Χρονολογία ένταξης 1988)

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 315 μ.Χ. και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εξάπλωσης του Χριστιανισμού.  Μεταξύ των χριστιανικών της μνημείων συγκαταλέγονται προχριστιανικοί ναοί και τρίκλιτες βασιλικές εκκλησίες.

Το σύνολο των μνημείων της πόλης χτίσθηκε από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα και συνιστά μία διαχρονική τυπολογική σειρά, η οποία επηρέασε σημαντικά τον Βυζαντινό κόσμο, εξ ου και ο αριθμός τους, που εντυπωσιάζει.  Τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Δαυίδ συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αριστουργημάτων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.

i.    Ροτόντα
ii.   Ναός της Αχειροποιήτου
iii.  Ναός Αγίου Δημητρίου
iv.   Μονή Λατόμου
v.    Ναός Αγίας Σοφίας
vi.   Παναγία των Χαλκέων
vii.  Ναός Αγίου Παντελεήμονα
viii. Ναός Αγίων Αποστόλων
ix.   Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού
x.    Ναός Αγίας Αικατερίνης
xi.   Ναός του Παντοκράτορα Σωτήρα Χριστού
xii.  Μονή Βλατάδων
xiii. Ναός του Προφήτη Ηλία
xiv.  Βυζαντινά Λουτρά
xv.  Τείχη της Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

sunny

Σήμερα

Αίθριος

19°c

windy

BF 0

 • Πέμπτη

  sunny

  21°C

  Νοτιοανατολικός πολύ ασθενής - 2 BF BF 2
 • Παρασκευή

  sunny

  16°C

  Nότιος σχεδόν άπνοια - 1 BF BF 1
 • Σάββατο

  sunny

  19°C

  Nότιος σχεδόν άπνοια - 1 BF BF 1
 • Κυριακή

  sunny

  20°C

  Νοτιοανατολικός σχεδόν άπνοια - 1 BF BF 1
 • Δευτέρα

  sunny

  15°C

  Nότιος άπνοια - 0 BF BF 0
deltiokairou